Du är här

Godartad prostataförstoring

Godartad prostataförstoring

Inlämningsdatum: 2009-10-07 |

Godartad prostataförstoring kallas en förstoring av prostatakörteln som inte beror på allvarig sjukdom. De vanligaste symtomen är problem med att tömma urinblåsan. Problemen kan behandlas med läkemedel eller operation.
Förstoring av prostatakörteln är vanligt hos män när de blir äldre. De vanliga symtomen börjar i 60-årsåldern, men de kan komma redan vid 40-50-årsåldern. Ungefär varannan man som passerat 70-år har besvär av sin prostataförstoring.
Prostatakörteln som också kallas blåshalskörteln sitter strax nedanför urinblåsan och omger som en manschett urinrörets första del från blåsan räknat. Prostatakörteln har till uppgift att bilda transportvätska åt mannens spermier.
Många män upplever inga eller endast små besvär vid godartad prostataförstoring. Dessa fall behöver ingen behandling.
När prostatakörteln blir större kan den dock klämma åt urinröret och/eller bukta in i urinblåsan, vilket kan göra det besvärligt att kissa eller tömma blåsan helt. Mest störande är upprepade nattliga tömningar.
Ibland kan prostataförstoring leda till att det blir totalt stopp, ingen urin kan passera genom urinröret. När det händer upplever man ofta svåra urinträngningar och stark smärta. Man blir då tvungen att söka akut och få urinblåsan tömd med en kateter.
Godartad prostataförstoring utvecklas inte till cancer i prostatan. Men prostataförstoring och prostatacancer kan uppträda samtidigt. Prostatacancer kan även göra att prostatakörteln förstoras och symtomen för de två sjukdomarna kan likna varandra.
Det finns olika sätt att undersöka storleken på prostatakörteln. Det mest tillförlitliga sättet att få fram storleken är att göra en ultraljudsundersökning.
Vid en mycket förstorad prostatakörtel är obehagen för mannen och hela familjen mycket stora. Han kan inte kissa själv utan antingen gå med kateter eller tömma sig själv med en kateter flera gånger per dygn.
Vi föreslår
1. en ultraljudsundersökning av prostatakörteln tidigt för att undvika dessa obehag. Ett erbjudande till alla män över 50 år att v.a. år att göra denna undersökning. Då ser man i tid om prostatakörteln har blivit förstorad och kan börja behandlingen.
Visby den 7-10-2009 
Amy Öberg Mats-Ola Rödén Bror Lindahl

Yrkande: